Tehnologia Citizen Eco Drive

Ceasurile Citizen Eco Drive folosesc un sistem simplu, care necesită însă tehnologii foarte avansate, de a genera și stoca energie pentru funcționarea mecanismului. Sistemul se bazează pe utilizarea luminii, indiferent dacă provine de la o sursă naturală sau una artificială, asigurînd astfel energie ecologică, gratuită și inepuizabilă.

Fondată în 1930, compania Citizen este acum cel mai mare producător de ceasuri din lume. Prima generație de ceasuri din seria Eco Drive a fost lansată în 1995, ele cunoscând de atunci numeroase îmbunătățiri în ce privește calitatea, fiabilitatea și designul.

Tehnologia Eco Drive constă în utilizarea unei baterii secundare din litiu-ion, care se reîncarcă de la o celulă solară din silicon situată în spatele cadranului. Lumina traversează cristalul și cadranul, atinge celula solară care o transformă în energie electrică și o stochează în bateria secundară.

Eco-Drive

 

Fiind din litiu-ion, aceasta rezistă timp îndelungat la cicluri încărcare-descărcare. Durata de viață a unei astfel de baterii este de aproximativ 40 de ani iar degradarea în timp destul de redusă, după 20 de ani ea funcționînd încă la aproximativ 80% din capacitate. Termenul Eco se referă nu numai la sursa naturală de energie, ci și la utilizarea de compuși chimici inofensivi în compoziția bateriei.

În caz că țineți ceasul prea mult la întuneric, acesta poate funcționa încă pentru câteva luni după care se va opri. Majoritatea ceasurilor Citizen Eco Drive vin însă cu o funcție de hibernare, care se activează automat la întuneric și oprește mișcarea indicatoarelor, păstrînd însă noțiunea timpului. La ieșirea din acest mod, adică la expunerea la o sursă lumină suficientă pentru a începe reîncărcarea, ceasul se reactivează și se ajustează automat la ora exactă.

Primele ceasuri din seria Eco Drive foloseau acumulatori mai voluminoși care le dădeau un aspect masiv, mai puțin atractiv. În plus cadranele nu puteau avea decât un număr limitat de nuanțe, pentru a permite trecerea unei cantități cât mai mari de lumină. Seriile mai noi beneficiază însă de tehnologii avansate, celulele solare sunt aproape invizibile iar designul și culorile folosite nu mai sunt limitate de necesități de ordin tehnic.

Cu un asemenea set de avantaje, Eco Drive a devenit o serie de succes și s-a diversificat într-o multitudine de modele, cu diverse stiluri sau funcții oferite, atât pentru bărbați cât și pentru femei. Prețurile de cel mult 1000 euro asigură accesul aproape oricui la această tehnologie revoluționară.

Arata mai multe