Rolex Daytona – legendarul cronograf la 50 de ani

Se vorbește tot mai mult despre un Rolex Daytona 2 – acum că se împlinesc 50 de ani de la apariția acestui model – deși nu s-a anunțat nimic oficial în acest sens. Isoria lui Rolex Daytona este însă atât de bogată, încât multe dintre faptele din trecutul acestuia au devenit deja legendă…

Legătura Rolex cu sporturile automobilistice a început în 1935, când britanicul Malcom Campbell stabilea recordul de viteză (484 km/h) la volanul unei mașini-rachetă  purtând un ceas Rolex la mână.

rolex_116509_pic1

În 1962 Rolex semna un parteneriat cu circuitul Daytona International Speedway, pe care se organizau cele mai importante curse automobilistice din Statele Unite. Anul următor Rolex lansa un model special pentru piloții și fanii acestui circuit, numit Oyster Perpetual Cosmograph, un ceas cu cronograf care va fi cunoscut pe viitor ca Rolex Daytona.

Cel care va marca implacabil istoria lui Rolex Daytona va fi actorul Paul Newman, care după ce avea să joace în filmul Winning (1969) rolul unui pilot care visa să câștige cursa Indianapolis 500, se va îndrăgosti de lumea vitezei și va deveni el însuși pilot de curse.

rx009_im

Purtând la mână un Rolex Daytona atât în film cât și la prima lui cursă (1972), Paul Newman va populariza acest model prin diverse apariții publice sau în reviste de modă.

Mai târziu, când avea să-și fondeze propria echipă de curse, Paul Newman va apela tot la Rolex pentru sponsorizare și producerea de modele Daytona personalizate pentru piloții și apropiații acestuia.

Începând cu 1988 Rolex Daytona va beneficia de un mecanism automatic, spre deosebire de cel manual de până atunci. Recent, Rolex Daytona a cunoscut câteva versiuni inedite denumite Everose, Cerachrom sau Parachrom, după materialele inedite din care erau fabricate carcasa, luneta sau spirala.

5387446-8036997

Pentru împătimiții vitezei modelul Daytona reprezintă o adevărată legendă, un model dorit de fiecare – mai ales că Rolex este în același timp cel mai cunoscut producător de ceasuri de lux din lume. În așteptarea unei surprize de la Rolex, toții ochii sunt ațintiți asupra târgului de la Baselworld de anul acesta.

Arata mai multe