Precizia ceasurilor de mână, mecanice sau cu quartz

Oricât de precis ar fi, orice ceas tinde să piardă sau să câștige câteva secunde în fiecare zi. Chiar și cu o precizie de 99,9%, un mecanism care măsoară 86400 de secunde în 24h tot va avea o abatere de 1 minut și jumătate la sfârșitul zilei. Dacă sunteți angrenați în activități care necesită acuratețe de câteva secunde sau mai puțin, mai bine nu vă bazați pe ceasul de mână.

Precizia unui ceas este dată în primul rând de natura mecanismului și nu de prețul său. De fapt, un ceas cu quartz Casio de 25 euro poate fi mai precis decât un Rolex mecanic de câteva zeci de mii de euro. Și atunci de ce și-ar dori cineva un ceas foarte scump și mai puțin precis? Răspunsul este simplu, un ceas de mână reprezintă mai mult decât un dispozitiv de afișare a timpului, el poate fi o adevărată bijuterie a tehnicii și un simbol al statutului social al fiecăruia. În plus el poate fi făcut din materiale mai mult sau mai puțin prețioase, care îi asigură atât un stil aparte cât și rezistență în diverse condiții.

Dacă vă doriți totuși un ceas cât mai precis, atunci căutați unul certificat la nivel cronometru de COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres). Această distincție se acordă în special ceasurilor mecanice și certifică faptul că se încadrează într-o variație zilnică maximă de -4/+6 secunde. Dar asta nu însemnă că un ceas fără această distincție se comportă neapărat mai rău, mulți producători vor să evite cheltuielile și procedurile implicate pentru operațiunea de certificare chiar dacă produsele lor se încadrează fără probleme în această categorie.

Există o dezbatere intensă dacă ceasurile cu quartz sunt mai eficiente decât cele mecanice. Deși avantajul celor cu quartz este indiscutabil pe termen scurt, pe termen lung lucrurile nu sunt foarte clare. Ceasurile cu quartz au o abatere oarecum constantă de la o zi la alta, ceea ce le face să se îndepărteze încet dar sigur de timpul real. Ceasurile mecanice pe de altă parte, sunt mai sensibile la factori cum ar fi temperatură, gravitație, mișcare, electromagnetism ș.a. Pe termen lung însă aceste forțe tind să se compenseze, de aceea un ceas mecanic cu o acuratețe de 5 secunde pe zi poate realiza o abatere de maxim 2 secunde pe lună sau poate fi la fel de bine în eroare cu mai mult de un minut.

Arata mai multe