Panerai Luminor Submersible 1950 Amagnetic 3 Days Automatic Titanio (PAM 389)

Unul dintre cei mai importanți factori care pot perturba funcționarea mecanismului unui ceas este câmpul magnetic. Fie că ne dăm seama sau nu, acesta este prezent zi de zi în jurul nostru – prin intermdiul aparaturii electrocasnice, computerelor, telefoanelor mobile, etc. – iar influența lui asupra preciziei ceasurilor poate fi sustanțială. În acest sens au fost elaborate câteva de norme de calitate care să definească toleranța admisibilă în câmp magnetic pentru un ceas de mână, standardizate sub numele de NIHS 90-10 (NIHS = Normes de l’Industrie Horlogère Suisse).

Pentru Panerai, orice detaliu care poate îmbunătăți calitatea produselor sale contează. De aceea preocuparea de a găsi mijloace care să protejeze ceasurile de mână de influențe nedorite este una reală și serioasă, dovadă fiind apariția primului dispozitiv antimagnetic numit Luminor Arktos Amagetic PAM92 în 2004. Acesta avea să fi purtat de exploratorul polar Mike Hornm, în timpul unei expediții arctice.

În 2012 Panerai a lansat al doilea său ceas de acest tip, care se distinge printr-o rezistență în câmp magnetic impresionantă de 40 000 A/m (Amperi/metru) – de peste 8 ori mai mult decât standardul NIHS. Noutatea face parte din colecția Submersible și este inspirat de modelele produse de Panerai pentru marina egipteană în anii 1950.

Protecția antimagnetică a lui Panerai Luminor Submersible 1950 este asigurată de prezența unei carcase interne din fier de cea mai înaltă puritate, așezată chiar sub cadranul din același material, formând în jurul mecanismului o formidabilă cușcă Faraday care filtrează câmpurile magnetice exterioare.

O noutate la Panerai este folosirea unui bezel din ceramică neagră – turnat peste o carcasă din titan – care se rotește unidirecțional și este marcat cu puncte și linii realizate de asemenea din titan. Dimensiunea carcasei de 47mm asigură o prezență robustă capabilă să reziste până la 300m sub apă, precum și o legibilitate sporită a cadranului. Pentru o vizbilitate sporită pe întuneric, arătătoarele și indicii au o formă mai lată pentru a face loc inserțiilor cu Superluminova.

Panerai Luminor Submersible 1950 este dotat cu un mecanism automatic P.9000, conceput și realizat în totalitate în atelierele Officine Panerai din Neuchâtel. Acest mecanism este alcătuit din 197 de componente, dispune de o structură antișoc Incabloc®,  și asigură o rezervă de energie de 3 zile. O caracteristică deosebit de utilă este modul de ajustare secvențial al arătătourului orar, acest lucru făcându-se prin salturi înainte și înapoi din oră în oră, cu modificarea corespunzătoare a datei.

Noul model Panerai Luminor Submersible 1950 se prinde la mână cu o curea neagră din piele sau o brățară din titan, foarte ușor de schimbat între ele atunci când situația o cere. Prețul acestui ceas este de aproximativ 9000 de euro.

 

Arata mai multe