Ochs and Junior Anno – simplu dar totuși complicat

Într-o lume în care complicațiile și complexitatea sunt la mare preț, Ludwig Oechslin – omul din spatele companiei independente Ochs and Junior – a ales simplitatea, fără a sacrifica însă cu nimic eleganța și originalitatea. Modelul Anno de exemplu oferă un calendar avansat în spatele căruia stau numai 3 componente mobile, în timp ce mecanismele obișnuite au nevoie de până la 40 de piese pentru a oferi o funcționalitatea similară.

Prețul pentru această simplitate dusă la extrem se vede însă în modul neobișnuit de afișare a datei, care se face prin intermediul a 31 de perforații aranjate sub fromă de spirală (pentru citirea zilei), alături de alte două cercuri cu 12 orificii perforate (pentru lună) respectiv 7 orificii (pentru ziua săptămânii).

anno2-559x570

Prin modul său de construcție, acest ceas poate ține cont de lunile de 30 sau 31 de zile dar nu și de luna februarie, de aceea va necesita ajustare manuală o dată pe an – nu chiar ca la un calendar perpetuu dar în orice caz mai bine decât la un ceas obișnuit.

Ochs-anno-diagram

Pe de altă parte însă, nimic nu se abate de la această regulă autoimpusă a simplității și legibilității –  niciun element de branding nu se vede pe cadran, marcajele orare sunt și ele punctate printr-o linie banală iar arătătoarele sunt perfect drepte, fără alte elemente inutile.

Carcasa lui Ochs and Junior Anno poate avea dimensiunea de 39mm sau 42mm și este fabricată din titan, având un aspect nelustruit pentru a sublinia caracterul primar al întregii construcții.

Ochs-und-Junior-Anno-4

În ce privește mecanismul a fost ales un ETA 2824-2 modificat in-house pentru a fi adaptat modului particular de afișare a datei, rezultând în același timp un ansamblu mult mai rezistent în timp pentru că mai puține piese în mișcare înseamnă mai puțină uzură și mai multă rezervă de energie.

Ochs and Junior Anno are un preț de vânzare de 8000, respectiv 10000 CHF.

Arata mai multe