O comparație între mecanismele cu remontaj manual și cele automatice

Teoretic, un mecanism automatic este mai practic și mai eficient decât unul cu remontaj manual, pentru că prin simpla mișcare a mâinii menține tensiunea din arcul motor la cote constante, asigurând o energie uniformă și suficient de puternică pe tot parcursul zilei – ceea ce înseamnă o precizie mai bună. De asemenea, nu există riscul de a uita să întorci ceasul la intervale regulate și a constata la un moment dat că acesta a stat.

Pe de altă parte, prin faptul că adaugă câteva componente în plus unui calibru simplu, mecanismul automatic generează mai multă fricțiune și oricât am contrabalansa acest lucru prin folosirea uleiurilor de ungere, precizia va fi într-un fel afectată. Din acest punct de vedere, un mecanism simplu este încântător prin faptul că reușește să funcționeze cu un număr minim de piese și un randament mai bun.

În același timp, rotițele inverse care permit rotorului să încarce bariletul la ceasurile automatice se uzează cu timpul, reducând din eficiență și din precizie chiar dacă mecanismul se încarcă și funcționează aparent normal. Același efect de uzură poate apărea și la rulmenții care asigură mișcarea liberă a rotorului, la pivoților sau celorlalte piese ale mecanismului automatic, ceea ce se traduce într-o nevoie mai mare de revizii tehnice și o reducere a eficienței în timp.

Ceasurile automatice pot așadar să creeze o falsă senzație de securitate, faptul că acestea funcționează pur și simplu neînsemnând că o fac și corect. Un mecanism automatic este deci un compromis între o energie de alimentare liniară și conveniența funcționării fără să necesite un remontaj regulat. Mecanismele simple au mai multe avantaje pe termen lung, se uzează mai încet, sunt mai ușoare, mai subțiri și mai ușor de admirat printr-un capac de sticlă transparentă.

Arata mai multe