Grupul Swatch restricționează furnizarea de mecanisme ETA către alte companii

Începînd din 2012, Swatch va începe reducerea furnizării de mecanisme – practic motorul unui ceas – către alți producători din afara propriului grup. În acest moment Swatch nu este numai cel mai mare producător de ceasuri din lume, dar și de mecanisme pentru ceasuri, prin intermediul diviziei ETA pe care o deține. Cu o cotă de piață de peste 80%, ETA este responsabilă de echiparea a milioane de ceasuri de mână produe în Elveția.

Prin restricționarea furnizării de piese către alte companii, Swatch dorește integrarea cât mai multor componente în propriile creații. De asemenea Swatch s-a arătat nemulțumită că multe mecanisme ETA ajungeau pe piața neagră din Hong Kong, de unde erau achiziționate pentru a echipa ceasuri replica.

Această mișcare a produs îngrijorare printre multe companii din industria orologieră, preocupate de modul în care vor fi afectate și de dezechilibrele pe orizontală care ar putea apărea. Încă de la restructurarea radicală de la începutul anilor 1980, când elvețienii se confruntau cu criza produsă de apariția ceasurilor cu quartz, ETA a început să crească atingînd proporții gigantice. În mod bizar tot mai multe barnduri au început să se bazeze în exclusivitate pe mecanismele ETA, pe care le achiziționau masiv și le încadrau în ceasuri cu design atrăgător, eventual adăugîndu-le câteva complicații suplimentare. Ceasurile astfel rezultate se vindeau pe mii de dolari, aducînd profituri uriașe.

Lista brandurilor din afara grupului Swatch care se bazau pe mecanismele ETA acoperă practic întreaga industrie elvețiană, incluzînd Tag Heuer, Breitling, Vacheron Constantin, Cartier, Hublot etc. Acestea au fost atrase într-un fals sentinement de confort atunci când s-au bazat pe renumele și performanțele ETA, excluzînd astfel producția internă sau alți competitori. Strategia a funcționat o perioadă, dar acum vor trebui să investească masiv pentru dezvoltarea și producerea de mecanisme proprii.

Este posibil să asistăm la dispariții sau regrupări la nivelul multor producători mai mari sau mai mici, care vor fi nevoiți să colaboreze pentru a putea rămâne pe piață. Interesate de posibile achiziții sunt evident companii din China, care doresc să intre pe această piață cumpărînd branduri de renume. În acest moment China este cel mai mare producător de ceasuri din lume în ce privește unitățile vândute, însă se află departe deocamdată de profiturile atinse de elvețieni.

Însă chinezii se mișcă încet dar sigur către un statut superior, companii ca Fiyta sau Sea Gull încercînd să popularizeze ideea că un ceas cu complicații produs în China este la fel de valoros ca unul elvețian. Pe de altă parte branduri de renume ca Eterna sau Montres Chouriet au fost cumpărate în ultimii ani de investitori chinezi.

Arata mai multe