Eticheta Swiss Made și garanția calității

Într-o lume în care automobilele Volkswagen sunt fabricate în Mexic sau iPhone-urile sunt fabricate în China, cât de important este ca un ceas de mână să fie fabricat cu adevărat în Elveția? Având în vedere nivelul destul de ridicat al falsurilor și calitatea îndoielnică a unora, s-ar zice că etcihetarea provenienței este mai importantă în acest domeniu decât în altele.

În prezent, eticheta Swiss Made se acordă unui ceas de mână atunci când mecansimul este asamblat în Elveția (din piese produse în procent de cel puțin 50% în aceași țară), iar cuplarea acestuia cu carcasa se face tot în Elveția, la fel ca și inspecția finală înainte ca el să apară pe piață.

Anumite companii din industria orologeră și-ar dori ca eticheta Swiss Made să devină mai restrictivă, de exemplu prin creșterea procentului de componente care să fie produse în această țară. Pe de altă parte acest lucru ar afecta mărcile mai noi sau mai mici, pentru că ar crește costurile finale făcând produsele lor mai puțin competitive.

Până la urmă, piesele pot proveni și din alte țări cu costuri de producție mai mici, cu condiția ca inspecția finală să se facă într-adevăr în Elveția – ceea ce ar garanta în continuare calitatea produselor. Pe de altă parte, ceasuri care nu afișează sau nu se încadrează în criteriul Swiss Made pot fi totuși unele destul de bune, pentru că există centre orologere importante și în alte zone ale lumii (Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, SUA sau Rusia).

Etichetarea și certificarea unui produs ar trebui așadar să păstreze un echilibru între garanția calității și un preț corect, pe care un monopol al unei singure țări nu ar fi în stare să îl asigure.

Arata mai multe