Diferența între ceasurile mecanice și cele automatice

Multă lume se întreabă care este diferența între ceasurile mecanice și cele automatice, iar primul lucru care trebuie spus este că și ceasurile automatice sunt de fapt tot mecanice, numai că remontarea (sau reîncărcarea cu energie) se face automat, la simpla mișcare a mâinii.

Ceasurile mecanice clasice sunt prevăzute cu o coroană la exteriorul carcasei, de obicei în partea dreaptă, cu ajutorul căreia se pune în mișcare un întreg sistem care transferă energia de rotație către arcul principal. Pe măsură ce acesta tinde să se relaxeze, eliberează treptat energie punând în mișcare întregul mecanism. Un rol important îl au aici și balansierul sau regulatorul, care asigură o eliberare uniformă a energiei și deci mai multă precizie măsurării timpului.

Remontarea acestui tip de mecanism trebuie făcută manual, o dată la 1-2 zile, altfel ceasul se oprește. Spre deosebire, ceasurile automatice sunt prevăzute cu un rotor (o greutate oscilantă) care se mișcă singură, sub acțiunea forțelor de inerție și greutate, alimentând astfel automat mecanismul. Atât timp cât ceasul este purtat la mână, purtătorul nu trebuie să efectueze nicio ajustare sau încărcare manuală. Dacă este lăsat însă în stare de repaos, după expirarea rezervei de energie (unele mecanisme pot funcționa și până la 10 zile) acesta se oprește de asemenea.

ceas automatic

Ceasurile automatice sunt deci mai ușor de întreținut, și totuși unii preferă mecanismele cu remontaj manual și legătura afectivă care se crează prin acțiunea zilnică asupra acestora, întoarcerea la oră fixă devenind o obișnuință respectată cu strictețe. Un dezavantaj al mecanismelor automatice este și faptul că rotorul este destul de mare și obturează mare parte din componentele interne, a căror mișcare mulți își doresc să o observe.

Cealaltă mare categorie de mecanisme, pe lângă cele mecanice,  sunt cele cu quartz – alimentate de o baterie care funcționează pentru câțiva ani, după care trebuie înlocuită. Acestea au o construcție mai simplă și chiar dacă sunt în general mai precise, prezintă mai puțin interes din partea pasionaților de orologerie și mecanică fină.

Arata mai multe