Despre ceasurile Bulova

Emigrat din Boemia pentru a trăi visul american ca bijutier în mijlocul New York-ului, Joseph Bulova avea să devină părintele uneia dintre cele mai cunoscute mărci de ceasuri din lume, cu numeroase contribuții la istoria și dezvoltarea industriei de profil.

În 1912 Bulova deschidea o unitate de producție în Biel (Elveția), pentru a facilita fabricarea și mentenanța componentelor pentru propriile ceasuri de mână. Una dintre primele mărci care a adoptat producția în masă, Bulova s-a remarcat după Primul Război Mondial când a oferit astfel de intrumente soldaților americani întorși acasă, popularizând acest accesoriu care se afla încă în umbra ceasurilor de buzunar.

96b132-feature

După ce a lansat la mijlocul anilor 1920 modelul Conqueror – transformat apoi în Lone Eagle pentru a celebra primul zbor transatlantic al lui Charles Linderbergh – Bulova se va implica din nou în dezvoltarea de ceasuri pentru armata americană, mai ales în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe parcursul anilor 1950 și 1960 Bulova va introduce noi tehnologii cum ar fi mecanismul automatic rezistent la șocuri și apă, precum și primul ceas de mână electronic din lume denumit Accutron. Primul ceas de mână cu quartz disponibil în America va fi produs tot de Bulova și denumit Accuaquartz Calendar (1970).

bulova-accutron-spaceview-214-collectible-limited-edition

Apărut în 1960, Accutron este cel dintâi ceas electronic din lume și cea mai notabilă realizare a mărcii Bulova. Tehnologia folosită la producerea acestuia era atât de avansată încât NASA a dorit-o la un moment dat pentru astronauții săi, alegând însă în cele din urmă concurentul Omega Speedmaster Professional Chronograph.

Alimentat de un mecanism cu un singur tranzistor și o furcă (devenită simbol al mărcii) ce vibra la frecvența de 360 Hz, Bulova Accutron a fost produs până în 1977 și s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare.

bulova-precisionist
O altă realizare notabilă din istoria mărcii a fost reprezentată de mai recentul model Precisionist – apărut în 2010 – despre care Bulova pretinde că este cel mai precis ceas de mână din lume, cu o abatere maximă de 10s/an.  Acesta este alimentat de un mecanism cu quartz ce funcționează la o frecvență de 262144 kHz, capabil să pună arătătorul secundar într-o mișcare uniformă mai fluidă decât orice alt ceas automatic (16 bătăi/s, comparativ cu 8 sau 10 bătăi/s atinse de Rolex sau Seiko).

Compania Bulova este deținută în prezent de grupul japonez Citizen, în urma achizției acesteia din 2008 luând naștere cel mai mare consorțiu din lume(ca volum de vânzări) din industria ceasurilor de mână.

Original-Bulova-Accutron_resize

Între colecțiile Bulova actuale, cele mai renumite sunt Precisionist, Mechanical, Bangle, Marine Star, Diamond, Adventurer, Dress și Speciality. Bulova mai produce ceasuri de mână sub numele Accutron (Swiss made), Caravelle și Harley-Davidson. La rândul lor, ceasurile Accutron se împart în serii cum ar fi Kirkwood, Gemini, Curacao, Corvara, Stratford Masella, Mirador, Amerigo, Exeter, Eagle Point și Saleya, în timp ce linia entry-level Caravelle este alcătuită din modele ca Basic, Diamond, Sport, Crystal, Expansion, Bracelet sau Strap.

Arata mai multe