Cum alegeți ceasul de mână potrivit

Cel mai important factor de care depinde achiziția unui ceas care să vi se potrivească este prețul, însă acesta este în întregime la latitudinea dvs. Tot de dvs. depinde stilul pe care îl agreați, fie el sport, casual, fashion, clasic, etc. Noi vă oferim câteva sfaturi în ce privește  componentele sau facilitățile unui ceas, care sperăm să vă fie cât mai utile.

1. Quartz sau mecanic

Primul lucru pe care trebuie să-l luați în considerare când vreți să cumpărați un ceas de mână, în afară de preț, este mecanismul de propulsie. Acesta poate fi de tip quartz (cu baterie, solar, rotor) sau mecanic (automatic sau manual).

Ceasurile cu quartz sunt de obicei ieftine, ușor de procurat și foarte precise. Ceasurile mecanice sunt mai scumpe decât cele cu quartz și mai puțin precise, dar sunt construite cu o atenție la detalii mai sporită. Mentenanța se face mai greu la cele mecanice, dar asta n-ar trebui să vă împiedice să vă bucurați de o bijuterie de astfel de ceas.

Unii conservatori sunt de părere că singurele ceasuri adevărate sunt cele mecanice. Aceastea au apărut primele, au o îndelungată istorie și pentru mulți a purta un ceas mecanic crează un sentiment de rafinament aparte.

2. Materialul carcasei

Următorul lucru care trebuie avut în vedere este materialul carcasei. Materialele care se folosesc de obicei pentru aceasta sunt: oțel inoxidabil, ceramică, titan, aur sau platină. Cel mai întâlnit este de departe oțelul inoxidabil, care este și cel mai bun din punct de vedere al raportului între calitate și preț.

Titanul și ceramica sunt foarte ușoare, ceramica având avantajul că este și foarte rezistentă la zgârieturi. Titanul și oțelul nu sunt foarte rezistente din acest punct de vedere, dar de obicei sunt suflate cu anumiți compuși care le măresc durabilitatea. Aurul și platina sunt cele mai extravagante materiale, dar sunt de asemenea și cele mai scumpe, iar în plus sunt și destul de grele.

3. Sticlă sau cristal

Ecranul protector este foarte important pentru un ceas pentru că acesta în timp se erodează, datorită contactului inevitabil cu diverse materiale sau pur și simplu datorită purtării prelungite. Cele mai utilizate materiale la fabricarea sticlei protectoare sunt plasticul/plexiglass, cristalul mineral și cristalul de safir.

Plasticul îl găsim de obicei pe ceasurile ieftine sau pe cele vintage. Cristalul mineral echipează de obicei ceasurile din clasa medie, în timp ce cristalul de safir este aproape imposibil de zgâriat și se găsește pe majoritatea ceasurilor de elită.

Unele ecrane protectoare sunt tratate cu substanțe anti-reflective, ceea ce le crește utilitatea și le îmbunătățește aspectul.

4. Funcții suplimentare

Funcționlitatea este foarte importantă atunci când alegem un ceas. Ne putem mulțumi cu un ceas obișnuit care să indice ora, minutul și secunda. La fel de bine putem lua în considerare funcții cum ar fi: alarmă, cronograf, dată și ziuă, calendar, etc.

5. Curea sau brățară

Există o varietate de opțiuni când vine vorba de tipul brățării sau curelei: piele simplă, piele de crocodil, cauciuc, textil, metal – sau combinații între diferite astfel de materiale. Gândiți-vă cu atenție ce tip de curea/brățară doriți pentru că de aceasta depinde comfortul dvs. dar și aspectul general atât de important.

 

Arata mai multe