COSC și certificarea preciziei ceasurilor

Certificarea preciziei ceasurilor elvețiene se face de către COSC (Controle Officiel Suisse des Chronometres), responsabilă oficial cu testarea și încadrarea ceasurilor într-o anumită clasă. Cea mai înaltă distincție care poate fi acordată de COSC este cea de cronometru și puține ceasuri se pot bucura de aceasta. Odată obținut certificatul de cronometru, respectivul mecanism este gravat cu un număr de serie unic și se emite un act doveditor.

Majoritatea mecanismelor testate de COSC sunt mecanice, cele cu quartz reprezentînd doar aproximativ 6% și trebuind să îndeplinească criterii mult mai riguroase. Testarea are loc pe durata a 16 zile, în 5 poziții diferite și la 3 niveluri de temperatură (8°C, 23°C, 38°C). Pentru a primi standardul de cronometru, mecanismele supuse testării trebuie să îndeplinească 7 criterii între care o precizie zilnică mai mică de -4/+6 secunde.

În ultimii ani, aproximativ 5 procente dintre ceasurile elvețiene fabricate primesc certificatul de cronometru. Dintre acestea mai mult de jumătate aparțin brandului Rolex, cu Omega și Breitling deținînd un alt sfert. Ceea ce nu înseamnă că alte companii nu au mecanisme la fel de bune. Multe dintre ele nu doresc să cheltuiască sumele necesare certificării oficiale, deși au produse care s-ar putea încadra în această categorie. Un exemplu poate fi IWC, ale căror teste in-house depășesc ca exigență cele ale COSC.

Arata mai multe