Clasificarea ceasurilor de lux

Ceasuri de lux de categorie specială

Mai degrabă bijuterii decât ceasuri, acestea sunt destinate celor pentru care banii nu reprezintă o problemă. Au un design exclusiv și sunt disponibile numai prin dealeri specializați. Aceste ceasuri nu sunt destinate publicului larg, ele circulînd în medii selecte  și putînd fi apreciate la adevărata valoare de foarte puțini specialiști. Sunt fabricate în serii limitate, parțial sau în întregime lucrate de mână. Au de obicei mecanisme special construite sau mecanisme de serie profund customizate. Unele dintre ele au complicații mai mult sau mai puțin obișnuite, ca fazele lunii sau calendar perpetuu. Reprezintă și o investiție bună pentru colecționari, valoarea acestora păstrîndu-se destul de bine în timp, unele chiar devenind mai scumpe pe măsură ce sunt mai vechi.

Prețuri: peste 5000 $ pentru cele din oțel, peste 10 000 $ pentru cele din aur cu curea de piele, peste  20 000 $ pentru cele cu carcasă și brățară din aur, cele mai scumpe ceasuri din lume pot atinge prețuri de mai multe milioane de dolari.

Producători: A Lange and Sohne, Alain Silberstein, Audemars Piguet, Blancpain, Breguet, Franck Muller, JLC, Parmigiani, Patek Phillipe, Ulysse Nardin, Vacheron Constantin.

Ceasuri de lux de categorie superioară

Sunt cele mai cunoscute ceasuri de lux, recunoscute prin eleganță, valoare, stil și prestigiu. Au o calitate și durabilitate care le poate face să servească o viață întreagă sau mai multe generații. Vin de obicei cu un design extrem de original sau deschizător de drum în direcții noi. Sunt produse de obicei în masă, dar din materiale de top și cu o înaltă precizie a finisajului. Mecanismele cu care sunt înzestrate sunt dintre cele mai bune posibile, de obicei mecanice sau cu quartz de înaltă calitate. Se vând în principal prin intermediul dealerilor specializați sau magazinelor cu bijuterii de lux. Au o piață second-hand extrem de activă, datorită prețurilor uneori prohibitive care îi fac pe mulți să caute alternative mai ieftine. În plus, sunt extrem de durabile și au o rată de depreciere destul de scăzută în timp.

Prețuri: între 1000 $ și 4000 $ pentru cele din oțel, 2500 – 8000 $ pentru cele din aur cu curea de piele, 5000 – 20 000 $ pentru cele din aur masiv.

Producători: Breitling, Cartier, Ebel, Omega, Rolex.

Ceasuri de lux de categorie medie

Aceste ceasuri reprezintă o alternativă destul de bună la ceasurile de lux de înaltă categorie, avînd prețuri mai mici dar păstrînd multe din caracteristici și din eleganță. Pot servi fără probleme un număr rezonabil de ani dacă sunt îngrijite cu atenție. În ce privește designul, sunt ceasuri care mai degrabă urmează trendul decât deschid noi orizonturi, ceea ce nu le face însă mai puțin elegante. Sunt produse de masă, cu finisaj adecvat. Au mecanismele cu quartz sau mecanice dar nu de cel mai înalt grad de precizie, ele punînd accent mai mult pe aspectul luxos decît pe performanță. Pentru că pot fi vândute de noi cu reduceri substanțiale la unele oferte, rata de depreciere în timp este mai ridicată, de aceea nu reprezintă o investiție convenabilă pe termen lung.

Prețuri: 500 – 2000 $ pentru modelele din oțel, 750 – 4000 $ pentru cele din aur

Producători: Baume & Mercier, Raymond Weil, Tag Heuer

Ceasuri de lux obișnuite

Sunt potrivite pentru cei care își doresc un ceas situat deasupra mediei, care au un buget mai redus și care preferă să pătească pentru ceea ce primesc și mai puțin exclusivismul. Deși nu sunt fabricate din cele mai bune materiale și cu cel mai înalt grad de finisare, unele oferă complicații unice sau prezente la ceasuri din categorii superioare dar la prețuri mult mai mici. Sunt produse în masă în cantități mari și sunt destinate publicului larg. Se vând în locații diverse, malluri, magazine de bijuterii sau magazine speciale de ceasuri. Ca noi au un raport foarte bun calitate/preț, dar nu sunt atractive pe piața second hand decât dacă practic nu au fost folosite.

Prețuri: sub 1000 $ pentru cele din metal, sub 2000 $ pentru cele placate cu aur

Producători: Epos, Fortis, Movado, Oris

Există dezbateri intense între specialiști sau fani cu privire la cine este mai bun decât cine sau din ce categorie face parte fiecare producător. Această prezentare este una informativă iar brandurile sunt judecate pentru produsele lor cele mai reprezentitve sau imaginea lor generală. Multe dintre branduri au modele care fac parte din categorii diferite și se adresează unui public țintă divers.

Arata mai multe