Cele mai bogate familii din industria orologeră elvețiană

Familia Landolt: 7 mld CHF

Membrii familiei Landolt sunt proprietarii fundației Sandoz și a unui grup farmaceutic numit Novartis. Fundația Sandoz deține majoritatea acțiunilor la Parmigiani Fleurier și MHF (Manufactures Horlogères de la Fondation), care include Manufacture Vaucher.
Familia Wertheimer: 6 mld CHF
Frații Gérard și Alain Wertheimer dețin Chanel SA și o parte din Bell&Ross.

Familia Hayek: 5 mld CHF

Aceștia dețin majoritatea acținilor la Swatch Group și importante funcții de conducere în cadrul companiei: Nick Hayek Jr este manager general, sora acestuia este președinte al consiliului de administrație și manager al mărcii Harry Winston, iar fiul ei Marc este manager al mărcilor Blancpain, Breguet și Jaquet Droz.

Johann Rupert: 5 mld CFH

Rupert este director executiv al grupului Richemont, al doilea cel mai mare concern de lux din lume (după LVMH).

Familia Mouawad: 2-3 mld CHF

Deținători ai unei importante afaceri din industria bijutieră și orologeră, familia Mouawad este compusă din frații Fred și Pascal care conduc divizia de bijuterii, în timp ce Alain operează Mouawad Watch Division și Manufacture Mouawad SA, fiind de asemenea fondator al mărcii Blacksand Genève.

Philippe Stern: 2-3 mld CHF

Familia Stern administrează de mai multe generații Patek Philippe, Philippe Stern fiind în acest moment șef al consiliului de asministrație iar fiul său Thierry director general.

Esther Grether: 1,5-2 mld CHF

După familia Hayek, Esther Grether este cea mai importantă deținătoare de acțiuni la Swatch Group – circa 7,2%, valorând aprox 800 mil CHF. Tot ea mai are afaceri în industriile cosmetică și farmaceutică.

Familia Scheufele: 1,5 – 2 mld CHF

Aceștia sunt deținătorii mărcii Chopard, frații Karl-Friedrich și Caroline fiind co-președinți.

Familia Gaydoul-Schweri: 1 – 1,5 mld CHF

Philippe Gaydoul este un important investitor la Hanhart, fiind implicat de asemenea în industria modei și accesoriilor.

Nicolas Puech: 1 – 1,5 mld CHF

Un descendent al lui Thierry Hermès, fondatorul mărcii Hermès, Puech deține aproximativ 6% din această companie și este membru al consiliului de supraveghere.

Familia Audemars: 800 – 900 mil CHF

Co-deținătoare a mărcii Audemars Piguet, această familie ocupă prin intermediul lui Jasmine Audemars și funcția de președinte al consiliului de administrație.

Jörg Bucherer: 800-900 mil CHF

Jörg este proprietar și manager al grupului Bucherer, implicat în industriile orologeră și bijutieră, în portofoliul căreia intră și marca Carl F. Bucherer.

Familia Schneider: 700-800 mil CHF

Ernest Schneider a cumpărat compania Breitling în 1979, în prezent ea fiind deținută și prezidată de fiul său, Théodore.

Thomas Straumann: 700-800 mil CHF

Cu investiții în domeniul sănătății, Straumann este în același timp acționar minoritar la  H. Moser & Cie.

Familia Bottinelli: 400-500 mil CHF

Aceasta deține al doilea mare pachet de acțiuni la Audemars Piguet și ocupă prin intermediul lui Pierangelo Bottinelli un loc în consiliul de administrație.

Carlo Crocco: 300-400 mil CHF

Fondator al mărcii Hublot în 1980, Carlo Crocco a vândut-o în 2008 grupului LVMH și se ocupă acum cu acțiuni filantropice.

Jean-Pierre Slavic: 300-400 mil CHF

Slavic este fostul deținător al Boninchi SA, principalul furnizor de coroane pentru ceasurile Rolex încă din 1919. În 2001 acesta a vândut cu totul compania mărcii Rolex.

Familia Schneider: 300-400 mil CHF

Rolf Schneider este cel care a cumpărat marca Ulysse Nardin în 1983 și a lăsat-o moștenire fiului său Chai, în 2011.

Familiile Bernheim/Weil: 200-300 mil CHF

Fondată în 1976 de Raymond Weil, compania cu același nume este condusă acum de ginerele acestuia Olivier Bernheim, în timp ce nepoții lui și-au fondat propriul brand –  88 Rue du Rhone.

Eric Guerlain: 200-300 mil CHF

Guerlain deține aproximativ 10% din Cristian Dior SA, parte acum a grupului LVMH, și este vicepreședinte al consililui de administrație.

Jean-Claude Biver: 100-200 mil CHF

Acesta este fost director al mărci Hublot, deținută în prezent tot de grupul LVMH.

Familia De Witt: 100-200 mil CHF

Jérôme de Witt este un descendent al lui Napoleon Bonaparte și fondator al mărcii deWitt.

Familia Macaluso: 100-200 mil CHF

Luigi Macaluso a cumpărat în 1992 compania Girard-Perregaux și a fondat grupul Sowind. Decedat în 2010, Macaluso a lăsat afacerie în seama soției și celor doi fii ai săi.

Frank Muller: 100-200 mil CHF

Acesta este co-fondator al grupului Frank Muller.

Vartan Sirmakes: 100-200 mil CHF

Celălalt fondator al Frank Muller Group și în prezent manager general este Vartan Sirmakes.

Ernst Thomke: 100-200 mil CHF

Ernst Thomke a fost al doilea om ca importanță în grupul Swatch (numit pe atunci SMH) în timpul crizei quartz-ului din anii 1980, după Nicolas G. Hayek. În 1992 Thomke a părăsit grupul, iar în prezent lucrează ca consultant.

Arata mai multe