Ceasurile Traser și tehnologia de iluminare cu Tritiu

Situată la periferia capitalei elvețiene Berna, mb microtec este o companie privată specializată în dezvoltarea, testarea și furnizarea de echipamente pentru industria civilă, militară sau retail. În același timp mb microtec este deținătoare a mărcii de ceasuri Traser, care încorporează tehnologiile rezultate în urma activităților de cercetare ale companiei mamă.

Cea mai importantă reușită a mb microtec este realizarea unei surse de lumină pentru ceasurile de mână sau alte produse de 100 de ori mai puternică decât alte tehnologii folosite în mod curent. Aceste dispozitive emițătoare de lumină nu au nevoie de baterie sau de altă sursă de energie exterioară, nu necesită apăsarea vreunui buton pentru declanșare, nu necesită operațiuni de mentenanță și pot funcționa fără întrerupere timp de mai bine de 20 de ani.

Toate aceste funcții sunt posibile datorită Tritiului, un izotop artificial al Hidrogenului care se poate găsi liber și în natură. Tritiul (H3) este un element radioactiv și se descompune cu timpul în Heliu, emițînd în urma acestui proces electroni/radiație beta de joasă energie, inofensivă.

În ceasurile Traser prodese de mb-microtech, Tritiul se găsește încapsulat în mici tuburi de sticlă, etanșeizate cu un laser. Energia radioactivă emisă de Tritiu nu poate trece dincolo de suprafața ceasului, pentru că nu poate penetra peretele de sticlă și nici carcasa acestuia.

Tehnologia GTLS (gaseous tritium light source) folosită de ceasurile Traser face aproape imposibilă spargerea containerelor de sticlă sau emisia accidentală de gaz radioactiv. Mai mult, aceasta îndeplinește toate standardele internaționale de siguranță și protecție a mediului. Printre caracteristicile tehnologiei GTLS se numără rezistența la șoc, temperatură sau vibrație, rezistența la apă sau coroziune cu alți compuși chimici, rezistența la impulsuri electromagnetice și funcționarea îndelungată fără a necesita întreținere.

Fiecare ceas Traser folosește iluminarea cu Tritiu pe arătătoare, indici orari sau bezel, ceea ce îl face foarte ușor de citit în condiții de vizibilitate redusă sau pe întuneric. Avantajele utilizării Tritiului fac din ceasurile Traser instrumente potrivite în activitățile de protecție, urgență, salvare sau operțiuni militare. Dealtfel, printre modelele Traser se găsesc ceasuri speciale pentru scafandri, militari, piloți de avioane, polițiști sau alte forțe de intervenție.

În afară de ceasuri de mână, Tritiul mai este folosit la echiparea busolelor, cititoarelor de hărți sau instrumentelor de ochire.

Arata mai multe