Ceasurile Swatch și revoluția de acum 30 de ani

Nu numai că au salvat industria de ceasuri elvețiană în urmă cu 30 de ani, dar apariția ceasurilor Swatch – caracterizate în primul rând prin folosirea de materiale ieftine (plasticul) și a mecanismului cu quartz – a avut ca efect renașterea însăși a orologeriei tradiționale, al cărei sfârșit părea că îl anunță.

Pentru a face față concurenței japoneze ce invada lumea cu ceasuri având mecanism pe bază de quartz, mărcile de ceasuri elvețiene aveau să se regrupeze în 1983 în jurul SMH (devenit în 1998 Swatch Group) și să lanseze o contraofensivă având ca vârf de lance modelul Swatch.

Succesul acestuia avea să însemne transformarea ceasului de mână din obiect util într-un accesoriu fashion orientat în primul rând spre design, deschizând astfel noi direcții de dezvoltare cum ar fi ceasurile bijuterie, ceasurile fantezie sau ceasurile operă de artă.

Deconectarea funcției utile de cea estetică a reprezentat o schimbare de paradigmă esențială în renașterea orologeriei tradiționale, ajutată și de decizia lui Nicolas G. Hayek (președintele Swatch Group) de a lansa în 1991 un model Swatch cu mecanism automatic.

Beneficiind de cota substanțială de piață a ceasurilor Swatch, această decizie avea să salveze de la faliment facilitățile deținute de Nivarox FAR, singura companie capabilă în acel moment să producă pe scară largă compmonente ca arcul balansier.

De aici până la revenirea în forță a orologerie tradiționale nu a fost decât un pas. Aflată într-o creștere continuă chiar și pe timpul crizei economice actuale, industria de ceasuri elvețiană cunoaște o dezvoltare fără precedent cu noi modele și mărci apărând în fiecare an.

Chiar dacă a pierdut bătălia pe segmentul ceasurilor ieftine – și implicit pe cea a volumului de unități vândute – în acest moment ceasurile elvețiene domină din punct de vedere valoric piața ceasurilor de mână, deținând un procent de 55% din valoarea vânzărilor la o cotă de piață de numai 3%.

Arata mai multe