Ceasurile și filosofia timpului

În apropierea abației Cluny din Burgundia, una dintre cele mai faimoase catedrale din lume, se găsește un cadran solar inscripționar cu cuvintele “Ex iis unam cave” (dintre toate aceste ore, ferește-te de una singură). Aici se face referire nu numai la ora curentă, indicată de umbra săgeții din centru, ci și de ultima clipă din viața fiecăruia, atunci când are loc trecerea în neființă.

Multe asemenea devize, de obicei în latină, împodobeau odinioară ceasurile solare sau cele mecanice, amintind că viața este scurtă iar timpul trebuie folosit cum se cuvine. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt:
– “Carpe diem” (trăiește clipa)
– “Tempus breve est” (timpul este scurt)
– “Hora fugit” (orele trec)
– “Forte Tua” (poate că acum este timpul tău)
nu rispi nimic
profită de timp, nu-l număra
zilele bune trec
viața trece ca o umbră
timpul trece și la fel faci și tu
în timp ce te uiți la ceas gândește-te la moarte și fii pregătit
este mai târziu decât crezi, ai grijă, ora ta vine
umbra mea măsoară viața ta  
muritorule, știi pentru ce sunt aici? pentru a măsura timpul pe care tu îl pierzi
nu lăsa nicio oră în plus morții

Anumite devize îndeamnă mai degrabă la trăirea plăcerilor momentului decât la privirea spre viitor: “Nunc est bibendum” (e timpul să bem) sau “Semper amicis hora” (întotdeauna este timp pentru prieteni).

Puține dintre ceasurile de mână din ziua de azi mai vin cu astfel de maxime care îndeamnă la contemplarea condiției umane. Între acestea se află desigur Hermès Arceau Le temps suspendu, care permite oprirea arătătoarelor și reluarea acestora de la ora normală mai târziu. Majoritatea celorlalte – Bell & Ross BR 01-92 Airborne, RJ-Romain Jerome Art-DNA și Día de los muertos, Daniel Strom Carpe Noctem – includ de obicei un craniu pe cadran și sintagma “Memento mori” (amintește-ți că ești muritor).

Romain_Jerome_RJ.T.AU.FM.001_ok

În afară de aceste modele singulare, majoritatea producătorilor preferă să pună accentul pe satisfacția pe care clieții o pot experimanta cumpărând și purtând un anumit tip de ceas, mai degrabă decât să le amintească fiecărora că timpul trece și ora finală se apropie.

Dincolo însă de carcateristicile tehnice sau estetice, dincolo de puterea de simbol și afirmarea statusului social, ceasurile de mână au continuat să reprezinte o iluzie că de fapt am putea măsura și stăpâni timpul, în timp ce acesta se scurge impasibil spre eternitate.

Arata mai multe