Ceasurile Fossil – povestea americană de succes

Relativ recent apărută pe piață (1984), compania Fossil s-a impus rapid ca unul dintre cele mai importante branduri americane din industria accesoriilor fashion, în special a ceasurilor de mână și a bijuteriilor. Alături de acestea Fossil mai produce poșete, curele, portofele, ochelari de soare, pantofi și articole de îmbrăcăminte.

Fondatorul companiei Fossil este Tom Kartsotis, un texan care a analizat oportunitatea de a vinde pe piața locală produse ieftine fabricate în Asia și a început prin achiziționarea unei fabrici de ceasuri de mână în Hong Kong. Ideea acestuia era de a produce ceasuri cu un design retro, studiind în acest sens numeroase reviste din anii 1930-1950 pentru a vedea tendințele acelor vremuri.

141254_nNXjlmPEgvW_BzRRJjVbo6evs

Fie că era vorba de nostalgici, fie că erau tineri impresionați de stilul vintage al primelor ceasuri Fossil, compania a cunoscut un succes important încă de la început. Aceste prime modele aveau carcasă din lemn sau metal ușor și un aspect  masiv, fiind însoțite de obicei de o curea din piele.

La începutul anilor 1990 Fossil își diversifica portofoliul începând să producă accesorii din piele (în special poșete, portofele sau curele) și căutând noi piețe de desfacere în Europa sau Asia. Beneficiind de aportul unor investitori noi, Fossil se extindea și în domeniul ceasurilor de mână lansând un al doilea brand numit Relic și achiziționând marca Zodiac, o companie elvețiană prin intermediul căreia Fossil urmărea intrarea și pe segmentul ceasurilor un pic mai exclusiviste.

fossil-watches-7

Cu ajutorul celor de la Zodiac, Fossil făcea pasul către o prezență pe pămînt elvețian, deschizând o facilitate de producție în Bienne și obținând dreptul de a-și eticheta produsele ca Swiss Made. În prezent Fossil deține în portofoliu propriu sau licența de producție pentru mărci ca Abacus, Michele Watch, Skagen, Karl Lagerfeld, Zodiac, Emporio Armani, Diesel, DKNY, Davis Cup, Adidas, Burberry, Marc Jacobs, Michael Kors, Columbia, Philippe Starck ș.a.

în 2006 Fossil a fost desemnată cu producția ceasurilor oficiale pentru toate echipele din NFL. De asemenea Fossil a lansat o serie de modele speciale dedicate unor nume importante din industria show-bizului, ca Superman, Batman, Elvis Presley, Snoopy, Pokemon, Flash, Toy Story, Star Wars, Chronicles of Narnia sau Pirates of the Carribean.

Revenind strict la produsele de sub brandul Fossil, în prezent compania peste 300 de modele de ceasuri de mână, majoritatea având un mecanism cu quartz și adresându-se publicului larg doritor de un ceas ieftin și elegant. Cele mai cuoscute modele bărbătești sunt Decker, Sport, Dress, Silicone, Vintage Bronze, Machine, Grant, Ansel, Trend, Mechanical, Dean, Digital, Convertible sau S+arc în timp ce între modelele de damă se regăsesc Stella, Emma, Archival, Natalie, Riley, Ceramic, Heather, Dress, Silicone, Boyfriend, Sport, Trend sau Convertible.

Devenită un adevărat imperiu, compania Fossil deține facilități de producție în China și Elveția și rețele de distribuție în Texas, Europa (Germania) și Asia. De asemenea compania americană concepe și produce un mecanism de ceas propriu, numit Fossil Twist Line.

Arata mai multe