BRM MK-44: cel mai ușor cronograf din lume

Cel mai ușor ceas cu cronograf din lume a fost anunțat recent de brandul francez BRM (Bernard Richards Manufacture) și măsoară numai 48,8 grame. Realizarea lui durat 2 ani, timp în care BRM a căutat materialele potrivite care să asigure greutatea minimă fără a afecta precizia și fiabilitatea.

Carcasa este fabricată din Makrolon, un material foarte ușor folosit la poducerea geamurilor laterale pentru mașinile de curse. Partea din spate este și ea alcătuită dintr-un material folosit în sporturile cu motor, numit Fortal HR. Pentru a reduce suplimentar din greutate, părțile din titan au fost vidate în interior iar grosimea geamului din safir a fost redusă de la 1,5 la 1 mm.

Referitor la titan, acesta a fost folosit pentru butoanele laterale și pe coroană. Mare parte din cadran a fost eliminată, iar arătătoarele subțiate la minim – la afișarea datei renunțîndu-se complet. Pentru curea s-a folosit o combinație de material textil și fibre cu multe orificii, care nu numai că este ușor dar asigură și o aerisire corespunzătoare.

Nici mecanismul nu a scăpat procesului de reducere a greutății, fiecare piesă suferind modificări în acest sens. De exemplu rotorul are numai jumătate din masa obișnuită, datorită optimizării performanțelor la nivelul întregului ansamblu.

Lucrînd cu precizia unei echipe de Formula 1, BRM a reușit eliminarea tuturor componentelor inutile și optimizarea celor rămase, operînd modificări la nivel micrometric pentru creșterea preciziei și eficienței.

Arata mai multe