Suunto Core, ceasul outdoor pur

Suunto este recunoscută încă de mult timp ca unul dintre cei mai importanți producători de instrumente pentru scufundare, antrenament sau activități outdoor. Unul dintre ceasurile exponențiale rezultate din îndelungata experiență și cercetare tehnologică ale companiei este Suunto Core.

După propriile afirmații ale Suunto, Core este un ceas outdoor pur. Iar când acest lucru este spus de cineva care se dedică și are rezultate recunoscute în privința instrumentelor outdoor, înseamnă că produsul respectiv este cu adevărat bun. Echipat cu o mulțime de funcții, Suunto Core este gata să servească în sălbăticie dar este suficient de elegant pentru a putea fi purtat și prin oraș.

Lista facilităților oferite de Suunto Core este destul de lungă iar descrierea și modul lor de funcționare suficient de laborioasă pentru a umple un manual de câteva zeci de pagini. Ceea ce trebuie menționat însă este că aceste ceas poate funcționa în trei moduri: Time, Altimeter/Barometer și Compass. Fiecare dintre moduri are la rândul său mai multe tipuri de vizualizări, reglabile prin intermediul butonului View.

Pentru modul Time de exemplu, ora este afișată în centrul cadranului dar pe margine pot fi afișate succesiv secundele, ziua săptămânii, timpul pe un alt fus orar, ora răsăritului și a apusului pentru 400 de locații din lume, cronometru incremental sau decremental.

Modul Altimeter/Barometer este ceva mai complicat, iar pentru o informație cât mai precisă  este necesară o calibrare inițială. Apoi puteți purcede la drum lăsînd ceasul în 3 vizualizări posibile: Altitude, Barometer sau Auto. În modul Altitude, Suunto Core presupune că vă aflați în urcare sau coborâre iar presiunea este constantă, ceea ce nu este întotdeauna exact. În modul Barometer, este afișată și înregistrată presiunea atmosferică, ceea ce poate furniza o prognoză meteo a timpului probabil. Modul Auto schimbă automat vizualizarea între Altitude și Barometer, atunci când detectează schimbări notabile.

Suunto Core poate funcționa și sub apă, acolo unde poate măsură adâncimea până la 10m, suficient pentru majoritatea sporturilor la suprafață. De asemenea poate afișa temperatura mediului, însă pentru o cât mai bună informație se recomandă scoaterea ceasului de la mână pentru aproximativ 15 minute înaintea citirii.

Toate informațiile din modul Altimeter/Barometer sunt păstrate într-un jurnal și pot fi afișate ulterior sub formă de grafic. Suunto Core calculează singur variabile cum ar fi valorile maxime sau rata de ascensiune/coborâre.

Modul Compass folosește o busolă electronică, cu corectare automată a diferenței între nordul magnetic și cel geografic. Afișarea se face în grade, cu un indicator permanent nord-sud. Ceasul mai permite fixarea unei direcții de deplasare și calcularea declinației.

Suunto Core este un ceas foarte plăcut la purtare, avînd o curea ușoară din cauciuc care rămâne confortabilă indiferent dacă vă aflați în ploaie, caniculă sau frig. Aceasta se poate detașa și înlocui foarte ușor cu o rezervă de altă culoare sau din alt material. Pentru citirea pe întuneric este disponibilă o lumină de fundal cu afișaj electro-luminescent.

Chiar dacă pare complicată, operarea unui Suunto Core este logică și poate fi învățată rapid. Suunto a prevăzut modalități cât mai simple și pentru operațiuni de schimbare a curelei sau a bateriei de exemplu, care pot fi efectuate de către utilizator. Ar mai fi de notat și că prețul lui Suunte Core este de aproximativ 300 de euro.

Arata mai multe