Seiko Astron – primul ceas solar cu GPS

Unul dintre cele interesante ceasuri apărute anul acesta este fără îndoială Seiko Astron. Purtînd numele primului ceas cu quartz, apărut în 1969, noul Seiko Astron reprezintă – la fel ca predecesorul său – un punct de cotitură important în ce privește implementarea tehnologiilor de ultimă generație la nivelul unui ceas de mână.

Concret, Seiko Astron este primul ceas cu GPS din lume, capabil să se conecteze singur la o rețea de sateliți geostaționari, să își determine poziția și să-și ajusteze indicatoarele la timpul exact și la fusul orar detectat. Întreaga operațiune se face automat, o dată pe zi, sau la o apăsare de buton, durînd mai puțin de 30 de secunde.

Cu facilități suplimentare ca mecanismul cu încărcare solară și calendarul perpetuu, Seiko Astron este dispozitivul pe care nu e nevoie să-l ajustezi niciodată, oricât de mult ai călători prin lume. Despre el se poate spune fără greșeală că este cel mai inteligent ceas construit vreodată.

Cadranul dispune de un afișaj pentru ora GMT, indicator mod avion sau activare DST pentru calcularea corectă a orei de vară. Un alt indicator dispus în dreptul orei 10 indică numărul de sateliți la care ceasul este conectat la un moment dat, ajustarea făcîndu-se la comunicarea cu minim 4. Meritul Seiko este acela de a reuși să implementeze un sistem GPS cu consum redus de energie, bazat pe calibrul cu quartz 7X52.

Pentru cei cu bugete mai reduse sau cei mai pretențioși, Seiko Astron va fi disponibil în cel puțin 6 versiuni – în oțel inoxidabil, placat sau nu ionic cu diverse culori, sau în carcasă din titan. Dimensiunile sunt de 47mm diametru și 16,5mm înălțime, cu un bezel șlefuit fabricat din ceramică foarte rezistentă la zgârieturi. La fel de rezistent este și geamul din cristal de safir, tratat împotriva reflexiei. Pentru prinderea la mână este disponibilă o brățară metalică sau o curea din cauciuc.

Cele peste 100 de brevete patentate de Seiko în cursul cercetărilor care au dus la apariția lui Astron GPS spun totul despre gradul înalt de tehnologizare și inovație prezente în acest ceas. Deocamdată și prețul lui Seiko Astron este destul de ridicat, de aproximativ 2000-3500 de euro, dar se așteaptă ca pe viitor tehnologia să fie extinsă pe scară largă și la modele mai ieftine.

Arata mai multe