Roger Dubuis Excalibur Quatuor 16Hz – precizie instantanee

Una dintre cele mai mari provocări ale ceasornicarilor din toate timpurile este contracararea efectelor gravitației asupra mecanismului unui ceas de mână. Soluția general acceptată drept cea mai bună în acest sens este considerat a fi tourbillon-ul, cu variațiile sale multi-axis tourbillon, flying tourbillon sau double tourbillon. O companie cu o vizune avangardistă în domeniu – Roger Dubuis – a prezentat însă recent o alternativă la tradiționalul tourbillon, și anume primul mecanism din lume cu 4 balansiere.

Roger Dubuis Excalibur Quatuor 16Hz Watch

Denumit Quatuor și prezentat în seria Excalibur, noul model Roger Dubuis stabilește noi culmi în ce privește precizia mecanică și marchează un moment de răscruce în tehnica orologeră a începutului de secol XXI.

Roger Dubuis Excalibur Quatuor folosește pentru carcasă aurul roz sau siliconul, unul dintre materialele recent adoptate în industria de profil pentru calitățile sale ca greutatea redusă și duritatea excepțională (în comparație cu titanul este de 2 ori mai ușor și de 4 ori mai rezistent). Cu o structură atomică similară diamantului, siliconul necesită o prelucrare laborioasă și multă îndemnare.

Roger-Dubuis-Quatuor-Caliber-RD101-explosion

O componentă critică în ce privește precizia mecanismului, regulatorul sau arcul balansier este prezent în interiorul lui Roger Dubuis Excalibur Quatuor în perechi de câte doup bucăți, așezate în unghi de 90°. Fiecare dintre aceste componente operează la frecvența de 4 Hz, generând împreună o frecvență de lucru de 16 Hz. Prin distribuirea efectelor gravitației către cele 4 balansiere, are loc o contrabalansare și astfel precizia este mult îmbunătățită.

Roger Dubuis Excalibur Quatuor este produs în ediție limitată de 88 de exemplare, cele cu carcasa din aur costând 350 000 CHF iar cele cu carcasa din silicon ajungând la 1 000 000 CHF. Dincolo de prețul prohibitiv conceptul este unul destul de interesant și rămâne de văzut dacă va fi dezvoltat în continuare.

Arata mai multe