Rado DiaStar: 50 de ani de la apariție

Au trecut 50 de ani de la apariția primului model Rado DiaStar, perioadă în care compania elvețiană nu a încetat să caute formula perfectă care să asigure atât eleganță cât și durabilitate unui ceas de mână. Această căutare a dus la apariția în domeniu a unor materiale revoluționare, cum ar fi ceramica, diamantul, metale dure și aliaje între acestea.

Prezentat pentru prima dată în 1962, Rado DiaStar afișa un design care impresiona prin folosirea în premieră a diamantului în compoziția unui ceas de mână, punând Rado pe lista producătorilor de referință în ce privește inovația la nivel estetic și a procedeelor de fabricare.

diastar-50-3

Rado DiaStar a fost conceput din dorința de a transforma frumusețea și puritatea într-un produs caracterizat de o longevitate și soliditate fără egal. Iar diamantul era materialul care putea furniza toate aceste calități: rezistență deosebită la șocuri mecanice, toleranță la diferențe mari de temperatură sau oxidabilitate redusă. În practică însă, diamantul era foarte greu de prelucrat iar Rado a trebuit să-și folosească toată capacitatea de inovație pentru a reuși încorporarea acestuia în cardrul carcasei.

Rezultatul avea să fie însă cu adevărat spectaculos: Rado DiaStar, la fel ca și alte modele ulterioare concepute de Rado, beneficiază de toate calitățile intrinseci ale materialelor din care au fost fabricate – în timp ce acestea la rândul lor accentuează bogăția vizuală și designul deosebit.

diastar-50-2

Material compozit pe bază de carbură de tungsten și un liant metalic, diamantul folosit de Rado este supus unei presiuni de 1000 de bari pentru a forma carcasa de ceas, apoi este ars într-un furnal la temperaturi de 1450°C. În urma acestui proces a fost posibilă ajungerea la o duritate de 1400-2000 Vickeri, în timp ce prin tehnici speciale de șlefuire era asigurată o strălucire deosebită materialului.

Pentru că în 2012 se împlinesc 50 de ani de la lansarea DiaStar, Rado a pregătit o ediție limitată a respectivului model realizată în 1962 de exemplare. Rado DiaStar Anniversary Edition aduce un omagiu ideilor vizionare și capacități de punere în practică a acestora, păstrând multe din elementele ediției originale: carcasă din diamant, geam de safir, o cutie de prezentare verde și o pereche de butoni de manșetă cu simbolul ancorei oscilante.

Arata mai multe