Istoria ceasurilor Hamilton (1) – privire generală

Compania americană  Hamilton sărbătorește în 2012 120 de ani de la înființare, perioadă în care modelel sale au echipat printre altele personalul Căilor Ferate Americane, soldații din cel de-Al Doilea Război Mondial, Serviciul Poștal Aerian și s-au regăsit la mâna a milioane de oameni simpli sau personalități de marcă de la Hollywood.

În afara unei istorii bogate și captivante, marca Hamilton poartă cu sine acea forță vizionară și creativitatea specifice întreprinderilor care împărtășesc origini culturale diversificate. Este vorba aici în primul rând de faptul că aceasta a fost înființată în decembrie 1892 în SUA – mai exact Lancaster, Pennsylvania – însă din 2003 își desfășoară activitatea în Elveția, patria orologeriei de înaltă clasă.

5017320-7491960

Încă de la început, ceasurile Hamilton au devenit un punct de referință în ce privește precizia și fiabilitatea. Acest lucru s-a reflectat în desemnarea lor ca echipament oficial al Căilor Ferate Americane, ceea ce însemna că fiecare angajat al acestora purta la mână un astfel de dispozitiv – ducând în acest fel la reducerea considerabilă a accidentelor feroviare, frecvente în acele timpuri din cauza lipsei de coordonare și lucrului cu multiple fuse orare.

În cursul anilor 1920, Hamilton devine furnzior oficial al Forțelor Armate Americane. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, compania va întrerupe producția destinată civililor și se va concentra exclusiv pe aprovizionarea trupelor combatante, cărora le va furniza un număr impresionant de peste 1 milion de ceasuri de mână. Simbolul stilului militar regăsit pe produsele Hamilton va fi modelul Piping Rock, apărut în 1928.

5017320-7491527

Un alt punct forte al mărcii Hamilton este reprezentat de legătura strînsă cu lumea aviației. Debutul acestei relații speciale avea loc în 1919, când modelul cronograf/aeronautic devenea un instrument esențial pentru navigare și avea să fie folosit intensiv de primul serviciu poștal aerian din SUA, care făcea legătura între Washington și New York.

Pe toată durata celor 120 de ani de existență, ceasurile Hamilton s-au remarcat în diferite contexte ale vremurilor respective. Modelul Ventura de exemplu, având o siluetă triunghiulară specifică, a fost primul ceas de mână electronic (alimentat de o baterie) din lume. Designul inovativ al acestuia avea să se impună și la Hollywood, unde celebrul Elvis Presley l-a purtat în filmul Blue Hawaii (1961).

ventura-ep

În anii 1970 Hamilton lansa primul ceas digital cu afișaj LED, numit Pulsar. De asemenea Hamilton s-a făcut remarcată de-a lungul timpului prin numeroase mecanisme revoluționare, fiecare dintre ele contribuind la succesul și evoluția mărcii americane.

În zielele noastre, Hamilton rămâne un jucător important pe o piață a ceasurilor de mână cu concurență acerbă. Modele ca American Classic sau Khaki se sunt inpirate de originile americane ale brandului, combinate cu spiritul și know-how-ul orologer elvețian.

Arata mai multe