Grand Seiko – tehnologie japoneză la cel mai înalt nivel

Lansat prima dată în decembrie 1960, Grand Seiko poate fi considerat din mai multe puncte de vedere drept cel mai bun ceas de lux din lume. Și asta pentru că tehnolgia, calitatea și prețul de vânzare ating împreună un nivel de competititvitate greu de atins de alt produs similar.

Încă înainte de apariția lui, ideea inginerilor japonezi era de a realiza un ceas de mână cu o precizie la un nivel nemaintâlnit la niciun Seiko de până atunci, superior chiar standardelor cronometru internaționale. Nu avea să fie un lucru ușor, pentru că misiunea presupunea implementarea de tehnologii noi alături de multe ore de cercetare și testare.

Disponibil inițial numai pe piața japoneză, Grand Seiko s-a impus treptat în toată lumea ca reprezentant de seamă al industriei din această țară. Multă vreme Japonia a deținut superioritatea mondială în materie de gadgeturi electronice, apreciate pentru calitatea, spiritul inovativ și competitivitatea lor. Acest lucru avea să influențeze decisiv și industria producătoare de ceasuri, care va cunoaște o dezvoltare rapidă și durabilă.

Deși privit cu un aer de superioritate de marile branduri europene, Seiko a demonstrat că nu este cu nimic mai prejos decât acestea, aducând constant un important de noutăți în domeniu. Este semnificativ faptul că Seiko poate oferi numeroase componente conforme criteriului in-house, la prețuri mult mai mici decât produse elvețiene similare și cu o calitate comparabilă. Și să nu uităm că Seiko este unul din principalii responsabili de criza quartz-ului din anii 1970, care aproape că a falimentat industria elvețiană.

Unul din punctele forte ale lui Grand Seiko este mecanismul high-beat, care operează la frecvențe înalte pentru a oferi o precizie cât mai bună. Acest lucru însă presupune și o uzură mai accentuată, de aceea un astfel de mecanism este destul de greu de implementat. Seiko a reușit însă printr-o combinație de măiestrie inginerească și materiale de calitate să producă astfel de mecanisme cu mult înaintea standardizării lor de către Tag Heuer sau Zenith. Grand Seiko oferă un certificat de testare care atestă performanțele mecanismului acestuia, și trebuie spus că standardele lui depășesc în rigurozitate cerințele COSC la nivel de cronometru.

Cu o istorie de mai bine de jumătate de secol, Grand Seiko a rămas un exponent esențial al artei orlogiere. Fiecare model Grand Seiko reprezintă un pas înainte spre un ceas mai precis, mai fiabil sau mai plăcut de purtat. Este pur și simplu tot ceea ce trebuie să fie un ceas de lux, fără complicații sau decorațiuni inutile.

Chiar dacă vremurile s-au schimbat, și odată cu ele și tehnologia, spiritul lui Grand Seiko a rămas imuabil. Pentru mai bine de 50 de ani el a reprezentat aceleași idealuri simple dar atât de valoroase, și probabil va rămâne la fel pentru mulți ani înainte.

Arata mai multe