Despre ceasurile din carbon

Într-un domeniu în care materialele folosite sunt selectate în primul rând după durata de viață, carbonul pare o apariție surpinzătoare. Împrumutat din industrii high-tech ca aeronautica sau construcția de mașini, carbonul demonstrează capacitatea orologeriei de a se adapta la nevoile și progresul civilizației.

Recunoscută imediat după aspectul sub formă de tablă de șah în culori negru/gri, fibra de carbon nu numai că arată ultra-sofisticat, dar și deține proprietăți incontestabile ca rezistența extremă și greutatea redusă. Treptat, fibra de carbon și-a făcut loc în ultimii zece ani de la cadrane (mai ales pentru aspectul său) până la carcase și componente ale mecanismului.

Fiind un material premium cu un proces de fabricație destul de laborios, carbonul a fost destul de greu de implementat la fabricarea ceasurilor de mână, atât datorită costurilor cât și disponibilității reduse. La fel ca și ceramica însă, acest produs devine cu timpul din ce în ce mai accesibil și prezența lui tot mai vizibilă.

Atenție însă, unele din fibrele folosite la fabricarea carbonului sintetic pot genera reacții alergice, de aceea se recomandă o documentare serioasă asupra provenienței acestuia mai ales pentru mărcile mai puțin cunoscute. Puteți fi siguri însă că la nivelul marilor producători care folosesc carbonul pentru fabricarea ceasurilor de mână (Audemars Piguet, IWC, TAG Heuer, Richard Mille, Hublot, Breitling), tehnologia este destul de bine stăpânită iar efectele secundare inexistente.

Arata mai multe