Ceasuri cu întoarcere manuală și ceasuri automatice

Dacă în funcție de sursa de energie ceasurile de mână pot fi mecanice sau cu quartz (baterie), ceasurile mecanice se împart la la rândul lor în ceasuri cu întoarcere  manuală sau automatice.

În esență, un ceas cu întoarcere manuală funcționează cu ajutorul energiei furnizate de rotirea coroanei care este transmisă apoi prin intermediul unui set de roți zimțate către un arc principal. Pe măsură ce acesta începe să se destindă sunt puse în mișcare balansierul și regulatorul, care asigură o mișcare uniformă și sunt responsabile de funcționarea corectă și precisă a  arătătoarelor.

Într-un ceas cu întoarcere manuală, purtătorul este responsabil de armarea periodică a acestuia – în caz contrar mecanismul se oprește după o anumită perioadă. În ciuda acestui neajuns, unele branduri de renume continuă să fabrice ceasuri de mână de acest tip – întrucât sunt mai subțiri decât cele automatice și oferă o anumită satisfacție celor cărora le place să-și îngrijească singuri ceasul sau să-i privească părțile componente aflate în mișcare.

Ceasul automatic este de asemenea un ceas mecanic, însă întoarcerea acestuia se face în mod automat prin intermediul unui rotor care acționează singur arcul principal la fiecare mișcare a mâinii. Acest sistem a fost descris cu mult timp în urmă (aprox 1770) de către unul dintre pionierii orologeriei, Abraham Louis Perrelet. Abia în secolul al XX-lea John Harwood avea să patenteze însă mecanismul automatic modern, care a fost implementat cu succes pentru prima dată de Rolex, în anii 1930.

Dacă din punct de vedere al confortului ceasurile automatice sunt mult mai convenabile, dezavantajul acestora este că de cele mai multe ori greutățile oscilante (rotorul) obturează o vedere de ansamblu asupra mecanismului aflat în mișcare – reducând astfel din plăcerea de a vedea la lucru un ansamblu în care ingineria și arta de înaltă clasă își aduc împreună aportul la funcționarea uneia dintre cele mai complexe aplicații ale mecanicii fine.

Arata mai multe