Ceasuri autentice vs ceasuri replica

Între 15 și 30 la sută dintre comercianții de ceasuri online vând de fapt replici, lucru care afectează atât producătorii originali cât și pe clienți. Problema este că de cele mai multe ori replicile sunt de fapt niște falsuri grosolane, menite să-i îmbogățească pe unii beneficiind de munca și renumele unor mărci legitime, precum și de naivitatea cumpărătorilor.

Lupta împotriva falsificatorilor de ceasuri se desfășoară pe două planuri, una pe prevenirea și confiscarea ceasurilor contrafăcute înainte ca acestea să ajungă pe piață, și a două prin campamnii de informare a publicului pentru conștientizarea fenomenului.

Desigur, ceasurile replica reproduc în general mărci faimoase și produse de lux deseori inaccesibile oamenilor obișnuiți, iar unii aleg de bună voie să poarte un ceas contrafăcut pentru a etala un statut pe care și-l doresc, dar nu sunt capabili să-l obțină. Situația acestora este una mai degrabă comică, dacă nu chiar ridicolă.

Pentru oamenii care vor totuși să evite falsurile, lucrul cel mai important de știut este că acestea se găsesc acolo este de așteptat să se găsească, adică în magazine mărginașe, la vânzători ambulanți sau pe siteuri obscure. Dacă pe de altă parte vă adresați unor magazine din zone comerciale recunoscute sau distribuitori autorizați, șansele sunt foarte mari să obțineți un lucru autentic.

rolex-fake-vs-original1

Un bun indicator al autenticității unui ceas este prețul de vânzare. Dacă acesta vi se pare un chilipir, atunci este foarte probabil să aveți de-a face cu un fals.

Există însă și o așa-numită piață gri, pe care se găsesc ceasuri autentice la prețuri mai mici decât la distribuitorii autorizați. Acestea sunt de obicei sustrase circuitului legal și puse în vânzare fără un certificat de producător sau garanție, dar nu sunt false. Unele dintre ele ar putea fi totuși produse purtate și recondiționate, apoi vândute ca noi.

Deși teoretic este ilegală, există foarte puține temeiuri pentru a interzice producția de ceasuri replica. E adevărat că unele mărci își patentează în general mecanismele și ideile inovatoare, însă chiar și aceste patente expiră la un moment dat. Ceasurile replica se bazează în primul rând pe falsificarea aspectului exterior, lucru mai greu de protejat prin copyright și dealtfel chiar și marii producători se copiază de multe ori între ei.

fake watches are for fake people

Ceasurile replica nu pot egala însă produsele originale nici cu privire la calitatea materialelor sau performanțele acestora. Nu încercați să testați rezistența unei replici la șocuri de orice fel sau sub apă, și nici să nu vă așteptați ca acesta să aibă la interior altceva decât un mecanism ieftin cu quartz. Într-adevăr, unele falsuri sunt extrem de bine realizate, însă acestea sunt mai degrabă excepții pentru că în general replicile sunt făcute să fie ieftine și nimeni nu ar investi prea mult în calitatea lor.

Chiar dacă sunt de multe ori deosebit de scumpe, ceasurile originale necesită acoperirea unor costuri perfect justificate (cercetare, certificare, producție, materiale) și este puțin probabil că va putea oferi altcineva aceeași calitate pentru mai puțini bani. Iar dacă nu vă puteți permite întotdeauna modelul la care ați visat, există întotdeauna alternative corespunzătoare oricărei categorii sociale sau stil de viață, care să nu reprezinte o povară nici financiară, nici din perspectiva adaptării la un statut mimat.

Aveți mai mult decât de câștigat ca persoane autentice și ca purtători de lucruri autentice, sau după cum spune sloganul unei campanii împotriva ceasurilor replica – “Fake Watches Are For Fake People“.

Arata mai multe