Ce este un tahimetru?

Tahimetrul este o funcție oferită de unele ceasuri de mână cu afișaj analog, prin intermediul căreia se pot calcula viteze, lungimi și alte mărimi dependente de timp. Scala tahimetrului este de obicei desenată la exteriorul cadranului principal sau pe lunetă.

Ce reprezintă cifrele de pe scala tahimetrului?

Formula prin care se calculează cifrele de pe scala tahimetrului este 3600/t, unde t este timpul măsurat în secunde. Scala începe de obicei în dreptul secundei 9 – adică puțin înainte de ora 2 – cu cifra 400 (pentru că 3600/9=400) și se încheie la ora 12 cu cifra 60 (pentru că 3600/60=60). Între aceste valori vom avea mai multe marcaje intermediare, numărul lor depinzînd de designul și stilul ceasului.

Cum se calculează viteza cu ajutorul tahimetrului?

Să presupunem că mergem cu o mașină pe șosea. Cu ajutorului butonului de pornire/oprire cronometrăm timpul parcurs între două borne kilomterice: dacă indicatorul se opește în dreptul orei 3 vom vedea pe scala tahimetrului cifra 250, deci avem viteza de 250 km/h. Dacă indicatorul se oprește în dreptul orei 8 vom vedea pe tahimetru că avem viteza de 90 km/h.

Dacă în loc de borne kilometrice avem mile, atunci rezultatul citit va fi în Mph. De notat că vitezele mai mici de 60 unități/h nu pot fi măsurate prin această metodă, în schimb ne putem alege unitățile de măsură mai mici (de exemplu în loc de km putem alege metri). Raportarea se va face însă mereu la o oră, adică 3600 s.

Cum se calculează distanța cu tahimetrul?

Pentru a calcula distanțe, este necesar să mergem cu viteză constantă. Să presupunem că avem viteza de 120 km/h, atunci distanța parcursă până când indicatorul ajunge în dreptul cifrei 120 este exact 1 km.

Ce altceva se mai poate măsura cu tahimetrul?

Se poate măsura tot ce se raportează la oră, de exemplu câți litri de apă se scurg la un robinet într-o  oră (debitul) sau consumul unei motor în interval de o oră.

Arata mai multe