Cât de rezistente la apă sunt în realitate ceasurile subacvatice

Aproape orice ceas de mână din ziua de azi vine cu specificația water resistant (rezistent la apă) însoțită de o valoare, de obicei între 30 și 300 m. Presupunînd că avem de-a face cu un ceas original, atunci acesta a fost într-adevăr testat – în condiții de laborator – la o presiune statică egală cu cea indicată, însă pe o perioadă limitată de timp și având toate piesele noi. În nici un caz ceasul nu trebuie supus în mod repetat unor astfel de condiții, mai ales având în vedere că el se uzează cu timpul, ceea ce îi afectează în mod evident și etanșeitatea. În plus uzura este mult mai accelerată sub apă comparativ cu utilizarea în aer liber. Iar dacă ceasul nu este original, atunci orice pretenție de rezistență la apă este o simplă inscripție fără acoperire.

Dacă un ceas vine cu specificația rezistent la apă – 30 m, aceasta abia dacă înseamnă că este protejat împotriva ploii, transpirației sau simplei spălări pe mâini la robinet, în nici un caz nu ar trebui să mergeți cu el să înotați. Și chiar dacă valoare este mai mare, trebuie ținut cont de faptul că simpla mișcare a mâinii în gestul de înot poate pune presiuni suplimentare asupra mecanismului de etanșeizare. Iar dacă practicați sporturi acvatice, sărituri de la trambulină, scufundări, sau pur și simplu introduceți mâna în apă în timp ce vă plimbați cu barca aceste forțe pot crește substanțial.

Întrucât nu există un standard oficial de clasificare a ceasurilor rezistente la apă, acesta diferind în funcție de producător, vă prezentăm un tabel aproximativ al semnificației inscripției rezistent la apă, în funcție de valoarea specificată:

Specificație Precizări
30m Potrivit pentru uzul de zi cu zi. Rezistent la ploaie sau contact accidental cu apa. Nu este indicat pentru înot, snorkeling, activități legate de apă, pescuit. Nu este rezistent la scufundări.
50m Potrivit pentru înot, plimbări cu barca, dar nu pentru snorkeling sau pescuit. Nu este rezistent la scufundări.
100m Potrivit pentru surfing recreațional, înot, snorkeling, plimbări cu barca, sporturi acvatice. Nu este rezistent la scufundări.
200m Potrivit pentru activități acvatice de suprafață profesioniste. Nu este rezistent la scufundări.
diver’s 100m+ Potrivit pentru scufundări de adâncime, dar nu în mediu saturat.
diver’s 300m+ Potrivit pentru scufundări de adâncime, inclusiv în mediu saturat.

Sfat: aveți grijă când deschideți un ceas subacvatic pentru service sau operațiuni de întreținere. Acest lucru ar trebui făcut numai în condiții specializate și de către un profesionist, care să se asigure că toate sigiliile etanșeizante și presiunea internă sunt în ordine și funcționale la încheierea operațiunii.

Arata mai multe