Casio G Shock și visul primului ceas de mână rezistent la șocuri

Deși aveau o istorie ce depășea deja 100 de ani, ceasurile de mână au rămas până la începutul anilor 1980 niște accesorii fragile, cu geamuri din sticlă și mecanisme delicate care trebuiau protejate cât mai mult de lovituri directe – altfel se stricau destul de ușor.

Acest lucru avea să se schimbe atunci când un student japonez, numit Kikuo Ibe, și-a propus să creeze primul ceas rezistent la șocuri mecanice – ca urmare a faptului că tocmai primise un astfel de accesoriu cadou, însă din neatenție l-a scăpat pe jos și acesta a cedat imediat.

Casio-G-Shock

Kikuo Ibe a crezut că visul său se va îndeplini destul de ușor atunci când a fost angajat ca designer principal la Casio, în anul 1981. Casio era pe atunci principalul producător de calculatoare de buzunar din lume iar de aproximativ 10 ani lansase primul ceas complet electronic.

Însă cei de la Casio nu au primit favorabil ideea lui Kikuo Ibe, considerată nefezabilă. Așa că acesta a trebuit să-și continue căutările în particular, punând bazele unei echipe neoficiale de specialiști numită Project Team Tough.

casio_gschock_2009_06

Fără să aibă deloc acces la resursele de cercetare din laboratoarele Casio, Project Team Tough a conceput nu mai puțin de 200 de prototipuri de ceasuri rezistente la șocuri, pe care erau nevoiți să le testeze în apartamentul lui Kikuo Ibe, lăsându-le să cadă pur și simplu pe fereastră. Însă niciunul nu a rezistat impactului.

Chiar dacă uneori carcasa rămânea neatinsă, mecanismul electronic din interior ceda de fiecare dată în urma loviturilor primite. Confruntat cu toate aceste eșecuri, Kikuo Ibe nu a cedat și a crezut în continuare în visul său, până când într-o zi a avut o idee salvatoare.

casio-gshock

Plimbându-se prin parc, acesta a observat cum o fetiță se juca cu o minge aruncând-o în mod repetat de pământ și imediat și-a dat seama că soluția era să îmbrace mecanismul ceasului într-o pernă de aer. Și așa a apărut Casio G-Shock.

Din 1983 și până astăzi Casio G-Shock a rămas unul dintre cele mai vândute ceasuri de mână din lume, cu mii de fani în totă lumea și devenit o adevărată modă mai ales în rândul tinerilor. Casio G-Shock a ajuns de asemenea în dotarea polițiștilor, soldaților, medicilor, echipelor de salvare, sportivilor și chiar astronauților.

g-9000-1vcr-a

Numeroase vedete au fost surprinse de asemenea purtând un G-Shock, cum ar fi Vin Diesel, Tom Cruise, Brad Pitt, Sean Connery sau Justin Beiber. Chiar și pentru persoanele mai conservatoare (sau care din snobism) preferă ceasurile mecanice, Casio G-Shock a fost declarat de către revista AskMen singurul ceas de mână digital acceptabil.

0404160729309

Ceasurile Casio G Shock din generația actuală sunt dotate cu funcții ca Tough Solar (baterie cu reîncărcare solară) sau Atomic Time, fiind fabricate din oțel sau titan. În fiecare an sunt realizate două noi colecții – primăvară/vară și toamnă/iarnă – alături de unele modele în serie limitată. Prețul unui astfel de ceas este de aprox. 100-500 de euro.

Arata mai multe