Blancpain Villeret Calendrier Chinois Traditionnel – primul ceas cu calendar chinezesc tradițional

Pe lângă o populație numeroasă, China este depozitara unei culturi și tradiții încă puțin cunoscute în lumea occidentală. Iar cu o economie aflată în plină expansiune, lucru reflectat și în creșterile spectaculoase la vânzările de ceasuri de mână, China devine o piață din ce în ce mai atractivă pentru brandurile de lux din industria orologeră, care se întrec să cucerească această piață prin oferte cât mai spectaculoase.

O asemenea ofertă a fost dezvăluită recent de Blancpain, care prin modelul Calendrier Chinois Traditionnel oferă posibilitatea de a descoperi o interpretare a timpului diferită decât cea general acceptată în vest. Afișând în același timp calendarul Gregorian și cel chinezesc, acest ceas reprezintă o piesă de haute horlogerie care încununează 5 ani de cercetare, dezvoltare și reflecție asupra culturii și civilizației din această țară asiatică.

În calendarul chinezesc tradițional fiecare lună începe odată cu Luna nouă și durează 29 sau 30 de zile, astfel încât un an (alcătuit tot din 12 luni) este cu aproximativ 11 zile mai scurt. Pentru a compensa acest lucru se adaugă din când în când câte o lună suplimentară, ceea ce face ca data Anului Nou chinezesc să varieze de la an la an.

Prin urmare, pe lângă afișarea normală a timpului și datei conform calendarului Gregorian, Blancpain Calendrier Chinois Traditionnel dispune de un număr impresionant de semne și indicații corespunzătoare calendarului chinezesc.

Începând de sus în jos, primul semn afișat este cel al anului sau zodiacului – în prezent ne aflăm sub semnul dragonului. Urmează un cadran secundar în dreptul orei 12 care afișează pe două rânduri ciclul zilnic de 24 de ore. Apoi, în dreptul orei 3 se găsește un indicator pentru lună (12 poziții), zi (30 de poziții) și lună bisectă. Având în centru binecunoscutul semn yin-yang, cadranul de la ora 3 afișează 5 elemente și semnele celeste, acoperind un interval de 10 ani. Urmează în partea de jos o complicație penteru fazele lunii, care face legătura între Luna astronomică și Luna calendaristică folosită de calendarul chinezesc.

Pentru a putea măsura și afișa o asemenea varietate de informații, a fost nevoie de un mecanism special cu numeroase complicații. Calibrul automatic 3638 cu care funcționează Blancpain Calendrier Chinois Traditionnel este alcătuit din 434 de piese incluzând 39 de rubine, furnizând o rezervă de energie impresionantă pentru 7 zile. Pentru cei curioși, mecanismul se poate vedea prin intermediul capacului dorsal transparent – alături de un oscilator aurit, rubine de Madagascar și semnul dragonului, corespunzător anului 2012.

Parte a colecției Villeret, de la care moștenește cadranul din email și carcasa satinată, acest ceas vine cu indici orari desemnați prin cifre romane și arătătoarele principale concave în centru, alături de un arătător central pentru afișarea datei sub formă de șarpe de culoare albastră.

Blancpain Calendrier Chinois Traditionnel este disponibil în două variante, una cu carcasa din platină (ref. 00888-3431-55B – limitată la 20 de exemplare) și una cu carcasa din aur roz (ref. 00888-3631-55B). Prima variantă (cea din platină) este însoțită de o curea din piele maro, în timp cea doua variantă are o curea din piele neagră.

Arata mai multe